top of page

Saveti za poboljšanje CV-a u nekoliko minuta

Updated: Jul 9

Izdvojite nekoliko minuta da ažurirate svoj CV i da ažurirate najvažnije odeljke. Tada ćete biti spremni da se prijavite na zanimljivu poziciju koja vam se dopala. Imamo konkretne savete o tome sa čega treba obrisati prašinu kako bi vaš CV bio zanimljiv.

Dobra fotografija

Nije neka prevelika mudrost ali zahvaljujući fotografiji, CV izgleda simpatičnije i HR osoblje ga bolje pamti. Međutim, portret bi trebao biti aktuelan. Kada stignete na intervju, trebalo bi da bude jasno da ste lice sa fotografije zaista vi.

Različita boja kose, prepoznatljive naočare ili gubitak kilograma – bilo koja promena imidža su među dobrim razlozima za fotografisanje.

Kako se to radi: CV sadrži portret na kome je vaše lice lako videti (očima gledate direktno u objektiv). U CV nemojte da uvrstite selfi ili isečak sa grupne fotografije.


CV zaslužuje redovno održavanje. Čak i ako trenutno ne tražite posao.

Šta možete, šta radite

Radno iskustvo - HR profesionalci najviše pažnje posvećuju ovom segmentu. Zanima ih šta trenutno radite i koje znanje možete doneti u kompaniju. Takođe će biti srećni kada vide da vaša biografija pokazuje da vam karijera ide u određenom smeru.

Opišite detaljnije iskustvo koje ste stekli u poslednjih 2 do 6 godina. U tačkama opišite za šta ste bili zaduženi i koje ste rezultate postigli. To može biti povećanje prometa, poboljšanje procesa i slično. Kratko spomenite predhodna iskustva i istaknite samo najvažnija.

Ažurirajte polja Obrazovanje, Strani jezici i Poznavanje računara (ako u njih možete da napišete nešto novo). Navedite poslednji trening koji vas je nedavno odveo do profesionalnog uspeha. Uglavnom pokažite svoje znanje o različitim tehnologijama i programima.

Prave ključne reči

Umesto žestokih fraza o tome koliko ste fleksibilni i ambiciozni, u CV napišite prave ključne reči. Bolje da opišete ko ste i šta znate da radite. To ume fino da upotpuni ukupni utisak.

Ključne reči odnose se na specifična znanja, sposobnosti i veštine koje HR specijalista traži u biografijama kandidata. Dakle, svaka profesija ima svoje ključne reči. Na primer, asistent može da navede reči u biografiji kao što su: planiranje sastanka, administrativna podrška tima, komunikativni engleski jezik, aktivni vozač, nezavisnost.

Kako se to radi: Pokušajte da u CV-u izdvojite ključne reči i pročitajte ih naglas. Kakvu priču pričaju o vama ovako izvučene iz konteksta?


Glagoli koji opisuju urađeno

U svojoj biografiji koristite glagole koji ilustruju određeno znanje i rezultate. Začinićete svoj CV tako na konkretan i kvalitetan način. Na primer:

  • Postigao sam…

  • Poboljšao sam...

  • Stvorio sam…

  • Rešio sam...

  • Vodio sam...

Ako pišete rezime na engleskom jeziku, ovo su reči poput: Achieved, Improved, Created, Resolved, Influenced, Launched, Managed.


Tri stavke za kraj

Obavezno unesite aktuelni telefon i e-mail.


Uverite se da vaš CV ne sadrži grube gramatičke greške.


Pošaljite svoj CV u PDF formatu – izgleda profesionalnije i osiguraćete se od formatiranja.


Ukoliko niste sigurni kako da na pravi način proverite kvalitet svog CV-a, putem Valoris.org možete za jako kratko vreme i uz visok nivo pouzdanosti proveriti kvalitet CV-a, kao i dobiti preporuke za njegovo poboljšanje.

Comments


bottom of page