top of page

Rad na sebi je najlepši pod tušem


Ljudi dobijaju dobre ideje svuda gde je to moguće. Ali najmanje za radnim stolom. Inspiraciju najviše koči organizacija!

Svi znamo kako to izgleda. Dobijete novi zadatak na poslu, ali nikako da ga završite. Vaše moždane ćelije su usijane, razbijate jednu kafu za drugom ali jednostavno nema inspiracije. Zato nemojte da klonete duhom, ostavite posao po strani i krenite u šetnju. (Na primer, do aparata za kafu; shvatamo da malo ko može sebi priuštiti da jednostavno napusti posao kad god želi).

Inspiracija je poput majice koju ste tražili dva dana zaredom, a tek kada prestanete da se fokusirate na nju, ona će se čudesno pojaviti na polici koju ste pretražili sto puta. Ukratko, neki imaju genijalne ideje pod tušem, dok drugi vode dnevnike snova jer im u snu padaju najbriljantnije misli. Jedna od njih je rođena u glavi R. L. Stevenson-a – nazvao ih je Dr. Džekil i g. Hide, možda si čuo za nju. Ali šta učiniti ako vas rokovi pritiskaju sa svih strana?


Neki imaju briljantne ideje pod tušem, dok drugi vode dnevnike snova.


Ne čekaj, već preduzmi nešto!

Sećate se Bradley Cooper-a iz filma “Limitless”? Pre nego što je došao do čudotvorne tablete i postao gospodin Svemogući? Od depresivnog sagorelog pisca pretvorio se u šarmantnog intelektualca koji je za trenutak uspeo da složi svoj život i u međuvremenu je svratio do kuće samo da bi za jedno veče napisao bestseler. Nažalost, u našem svetu ne postoji tableta koja će vas učiniti superherojem. Uprkos tome, postoje načini za pronalaženje inspiracije.

Iako nije lako voditi dnevnik ideja, umesto njega možete, poput Bila Gejtsa, organizovati takozvani “Inspirativni trenutak”. Idite na doručak u kafić u kojem nikada ranije niste bili, skočite u teretanu, pročitajte članke iz tematske oblasti u kojoj se nikada ranije niste selili. Radite nove stvari, čak i one koje vas plaše. Jer ako se posle nečega osećate energično i sposobni za bilo šta, to su definitivno takvi bungee jumping.

Međutim, ako adrenalinski sportovi nisu za vas, slobodno pođite na izlet, pivo, upoznajte nove ljude. Promenite stil oblačenja, frizure, prebivališta, identiteta ... Ne, šalim se. Ne morate ići tako daleko. Ali definitivno nemojte da vas je strah da se prepustite slobodnom vremenu i zasluženom opuštanju, mozgu to ponekad treba.


Brainstorming? Da ali…

Ali šta uraditi ako imate kreativnu blokadu a za pet minuta morate da budete u tradicionalnom nedeljnom korporativnom mozganju? Verovali ili ne, čak i sa kreativnim blokadom za petama, možete mnogo da istisnete iz moždane oluje.

Brainstorming je sjajan u tome što u skoro laboratorijskim uslovima možete dobiti briljantnu ideju zasnovanu na samo jednoj reči koja će biti puštena iz usta jednog vašeg kolege. Ili obrnuto. Pa čak i ako vas kreativna blokada ne napusti do samog kraja, nema čega da se stidite. Ne dešavaju se prosvetljenja svakog dana i ne izgleda svaka Brainstorning sesija poput američke romantične komedije sa Adam Sandler-om. Zato se nemojte ljutiti, sledeći put ćete možda vi biti ti koji ćete osmisliti novi koncept, dok ostali sede oko stola i ne postižu ništa.

Najgore što možete učiniti je da odložite stres i strah od neuspeha još nedelju dana. Pored nas, običnih smrtnika, i velikani pate od kreativnih blokada - poput jednog od najboljih holivudskih scenarista Aaron Sorkin-a, književne čarobnice J. K. Rowling ili čak naizgled bezgraničnog izvora izvornih ideja poput Quentin Tarantin-a.

Organizacija misli?

Ali nadahnuće i inspiracija nisu samo potrebni prilikom zadatog radnog zadatka. Ponekad su potrebni za važne životne ili karijerne odluke. Zamislite sledeću situaciju. Treba da donesete bitnu odluku o svojoj karijeri jer vas vaš trenutni posao više ne ispunjava. Zapitajte se zašto je to slučaj, otkrićete da možda nećete morati da menjate kompaniju, već bi vam pomogla samo promena odeljenja, možda veća plata ili neka druga kancelarija...

I toliko mnogo mogućnosti smestiće vas u ćošak u kojem se očajnički ljuljate s jedne na drugu stranu u položaju fetusa, nemoćni da dođete do rešenja. U takvoj je situaciji organizacija najbolja stvar za kojom možete posegnuti. Napišite sve opcije na papir i odaberite tri najvažnije za sebe. Rasporedite ih prema težini i postepeno ih detaljno preispitajte. Videćete da kada izvučete misli iz glave na papir i date im na važnosti, steći ćete hrabrost i želju za delovanjem i trenutnom akcijom. A ako i dalje želite promenu profesije, najlakši način da precrtate ovu stavku sa liste je putem Valoris.org

Bezbroj je saveta kako doći do inspiracije, od udisanja arome lavande kroz šetnju parkom do kursa pilotiranja aviona. Što znači da se i ovaj članak nalazi na spisku mogućnosti. Kladimo se da ste tokom čitanja smislili nešto apsolutno sjajno.

Comments


bottom of page