top of page

7 razloga zašto vas nisu pozvali na razgovor, iako su mogli.

Prijavili ste na zanimljiv oglas za posao ... i ništa. U najboljem slučaju dobijate odgovor da su izabrali kandidata koji je bolje ispunjavao uslove, u najgorem slučaju zaista ništa. Šta bi mogao biti razlog što vas kompanija na kraju nije pozvala na intervju, iako je mogla?


1. Neispunjavanje zadatka

U nekim oglasima naći ćete uputstva kako se prijaviti za to radno mesto. To su obično uputstva kao što su: pošaljite nam svoj CV i propratno pismo; pošaljite svoj CV na srpskom i engleskom jeziku; pošaljite nekoliko reči o sebi da bismo dobili bolju sliku o vama.

Ako vaša aplikacija ne sadrži potrebne komponente, jednostavno vas neće pozvati. Jer ako ne izvršite prvi zadatak, kako ćete onda pristupiti ostalima ako vas zaposle? Pre nego što pošaljete odgovor, pročitajte ponovo šta želite i uverite se da to želite.

„Prokletstvo, zašto me nisu pozvali? Ipak sam tako dobar ... "


1. Nedovoljno objašnjen razlog zašto se prijavljujete

Osećate kao da biste mogli da radite na toj poziciji. I da biste definitivno uživali u tome. Možda ste do sada radili sasvim drugačiji posao (na primer, kuvar), ali šta treba čoveku da bi bio, na primer, prodajni zastupnik za automate? Dobra komunikacija - imate je, i malo istrajnosti - imate I to. Bingo! Prijavljujete se na oglas.

Ali poslodavac vidi CV u kome ste dva puta bili šef kuhinje u dva restorana u poslednjih pet godina. Morate da ste svesni da vas on uopšte ne poznaje, da ste komunikativni i da je šteta da traćite svoj talenat za prodaju iza peći. I tako vas odbija.

Pokušajte da svoj rezime i propratno pismo pogledate očima nekoga ko vas uopšte ne poznaje. A onda u oba napišite zašto se prijavljujete za to radno mesto.


2. Važni detalji

Detalji o tipa - kome se obraćate sa motivacionim pismom i da li ga uopšte pišete pravoj kompaniji. Mnogo puta mi se dogodilo da sam propratno pismo dobio za sasvim drugu poziciju i za potpuno drugu kompaniju. Ili su kompanija i položaj bili tačni, ali ime na početku definitivno nije bilo moje.

Kada se ime nađe ispod oglasa, uverite se da ste ga dobro napisali. Kad ga nema, pokušajte da pronađete HR stručnjaka na web stranici kompanije ili na LinkedInu. U današnje vreme, kada je sve lično, pogrešno je napisati: Draga gospođo / gospodine.


3. Pričate samo o onome što vi želite

Uvodni odlomci u životopisima i propratnim pismima često sadrže rečenice poput:

Želim da učim i razvijam se dalje ...

Želim da koristim svoje jezičke veštine ...

Želim da produbim svoje znanje iz ove oblasti ...

Želim, želim, želim. U najboljem slučaju: voleo bih. A da niste zaboravili da napišete šta nudite kompaniji? Šta ćeš joj doneti? Šta će imati od vas ako vas zaposle? Šta možete postići zajedno?


1. Gramatika

Gramatičke greške su jako dobar razlog za odbijanje. Da, razumem da se prijavljujete za tehničko radno mesto, a ne za Šekspira. Međutim, ako dostavljate materijale sa greškama, pokazujete da se niste potrudili da ispravite greške pomoću dostupnih alata. Ili da niste potražili pomoć od nekoga da proveri pravopis kad znate da vam to nije jača strana. Ukratko, ne obraćate toliko pažnje na tu prijavu za posao koliko ona to zaslužuje.


2. Nedovoljno dobro navedeno predhodno iskustvo

Ponekad ljudi na određenoj poziciji rade puno aktivnosti koje čak i ne spadaju u tu poziciju, ali uživaju u njima i žele da ih obavljaju i na novoj poziciji. Ali ih u svojoj biografiji ne pominju. Na primer, pomoćnica koja se prijavi za menadžera događaja i zaboravi da u CV-u navede da je organizovala treninge, zabave, poslovne večere i konferencije za 20-200 ljudi.

Stoga, prodajte svoje iskustvo u vezi sa onim što kompanija zahteva u oglasu, umesto sa onim što ste imali u opisu pozicije.


3. Neprimerena prezentacija na web-u

Možda su pre nego što su vas pozvali, proučili vašu pojavu na mreži i predomislili se. Na šta treba paziti? Naročito na Fejsbuku i Instagramu, pripazite da ne predstavljate privatni život, slike sa zabava i izlazaka, posebno ne kada ste bili pod uticajem nečeg ekscentričnog. Na vama je da odredite gde je prihvatljiva granica.

Na LinkedIn-u biste trebali imati dobro popunjen profil koji odgovara činjenici da tražite posao. Odnosno, pokazivanje svog iskustva, znanja, prakse, obrazovanja itd. Pazite da fotografija ne bude iz vremena kada ste bili u sredjnoj školi.

I na svim društvenim mrežama pripazite kakve komentare postavljate. Ako su uglavnom pogrdni, uvredljivi, ismevaju, ukratko, negativni, nećete biti privlačni poslodavcima. Ko još želi toksičnu osobu u svojoj kompaniji?

留言


bottom of page